Perilla
Intro > Perilla

Perilla


Perilla er en køn og velduftende etårig krydderurt der stammer fra Østen.

Oprindelse:
Perilla er en køn og velduftende etårig krydderurt der stammer fra Østen. Den kendes også under navnet shiso, rød bladmynte eller beefsteak plante, og i Vietnam hedder den Tai to.

Beskrivelse
Perilla har rødlige stængler og kødfulde auberginefarvede blade med lidt grøn undertone. Den findes også i en grøn udgave. Smager som en mellemting mellem mynte og basilikum

Perilla er en meget populær krydderurt i Japan, og er også værdsat og meget brugt i kinesisk kogekunst. Den smager som en mellemting mellem mynte og basilikum, og kan godt minde om basilikum af udseende, bortset fra at bladene bliver frynsede og krusede.

Perilla er en smuk krydderurt, der gerne kan bruges til dekorationer og plantes i altankassen sammen med pelargonier, flittiglise og margueritter.

Behandling og opbevaring
Ved modtagelse af friske krydderurter i FoodService potter, er det en god idé, at ”rive toppen af poserne” – det forlænger holdbarheden, dog er det bedst at vente ½ time til planterne har vænnet sig til det nye miljø. Må ikke udtørre. Hvis planten bliver tør, er det muligt at give den lidt vand direkte i posen.

Holdbarheden forlænges væsentligt ved den for planten optimale temperatur: Cirka 15 grader – gerne lyst. Den tåler ikke frost

Anvendelse
Det asiatiske køkken bruger en del perilla. Brug den i stedet for bønnespirer.
I Japan spises de friske blade til rå fisk, fordi planten indeholder stoffer der sikrer mod en forgiftning i tilfælde af at fisken indeholder trikiner og indvoldsorm.

Prøv at komme den i salat, suppe eller sæt den røde perilla på eddike hvorved en dybrød farve opnåes. Som pynt på fadene er den utrolig flot.

Som medicinplante har den været brugt i Østen gennem årtier som et fordøjelsesregulerende middel  

Tilbage til oversigt

 
 
Krydderurter

Her kan du læse alt om friske krydderurter.

Krydderurter
Alt om krydderurter  
Alt om krydderurter

Friske krydderurter er en gave til det Nordiske Køkken. Variationen på smag og duft er utrolig. Det er lidt trist at