Isop
Intro > Isop

Isop


Isop er en spændende krydderurt, med en helt særlig smag og duft. Læs mere om dens oprindelse og anvendelse.

Oprindelse
Isop er fra gammel tid blevet dyrket i de Lilleasien. Isop er faktisk nævnt både i Det Gamle og i Det Nye Testamente. I dag vokser den vildt i Centralasien og i landene omkring Middelhavet.

Beskrivelse
Isop er en dekorativ plante af Læbeblomstfamilien. Stænglen er rank med mørkegrønne, smalle lancetformede blade. Planten er meget aromatisk. Den har en smule kamferagtig duft og har en let bitter smag. Det er primært de fine blade der anvendes i maden, men da vore stængler er urteagtige kan disse ofte anvendes.

Behandling og opbevaring
Ved modtagelse af friske krydderurter i FoodService potter, er det en god idé, at ”rive toppen af poserne” – det forlænger holdbarheden, dog er det bedst at vente ½ time til planterne har vænnet sig til det nye miljø.

Må ikke udtørre. Hvis planten bliver tør, er det muligt at give den lidt vand direkte i posen.

Holdbarheden forlænges væsentligt ved den for planten optimale temperatur: Køligt 8 – 14 grader – gerne lyst.

Anvendelse
Bruges i fede retter, fed fisk (her undertrykker den fedtsmagen og gavner fordøjelsen), gryderetter, til fjerkræ, pølser, salater, supper, kartoffelretter, æggeretter, kager, desserter og kryddereddike m.m. Den har en særegen stærk, let bitter og pebret smag, så man skal ikke bruge for meget af gangen. Den kan drikkes i the med honning. En frisk stilk isop med en skive citron i en Martini er en frisk drink med en pikant smag.

Opskrifter

Svampesouffle med isop
Ingredienser (8 personer):

1 kg blandede grofthakkede svampe, 50 g smør, 1 stort løg løg, 50 g hvedemel, 2 spsk. friske isopblade, salt og peber, 6 dl mælk, 8 æggeblommer 8 æggehvider, rasp.

Svits svampene i smør sammen med løget som er finthakket, drys mel og krydderier over. Spæd med mælken og lad det småsnurre et par minutter. Rør æggeblommerne i blandingen. Pisk æggehviderne stive og vend dem varsomt i. Kom souffleen i en smurt form og bag retten i ovn ved 200 °C i ca. 45 minutter til den er gylden i skorpen.

Den østjyske Isop bjesk
Ingredienser:

½ flaske Brøndum snaps, 1 potte Isop frisk krydderurt.
Klip Isop stænglerne med blade af ved roden og læg dem i en karaffel / flaske. Fyld 35 cl. Brøndum snaps over urterne. Stil flasken ved stuetemperatur i 3 dage og si stilkene fra. Klar til servering.

Krydret kylling med Isop
Ingredienser (4 personer):
1 Kylling 1400 – 1600 g, 4 peberfrugter, 2 røde og 2 grønne, olivenolie, 1 dl. tør hvidvin, 1 ds. flåede tomater hakket groft, 4 løg, 4 fedt hvidløg, Isop 3 stængler med blade.
Fjern kernerne fra peberfrugterne og skær dem i tynde strimler. Steg dem forsigtigt i lidt olie, til de er bløde. Tag peberfrugterne op og sæt dem til side.

Del kyllingen i bryst, lår og vinger og brun dem forsigtigt i olien.
Læg kyllingestykkerne over i en stegegryde eller sautérpande og krydr med salt og peber, hæld vinen over og lad retten stege over forsigtig varme 20-25 minutter.
Skær løgene i skiver, pil hvidløgsfeddene og lad dem gyldne forsigtigt i olie på stegepanden. Tilsæt så tomater, peberfrugterne og isop. Steg blandingen ved middel varme, indtil den virker cremet. Hæld den så over kyllingen og lad retten simre færdig for svag varme yderligere 20-30 minutter.

Særimners favoritgryde
Ingredienser (10 personer):
1 kg svinesmåkød, 2 store løg, 250 g bacon i tern, 2 røde peberfrugter, 1 bk. champignons, 250 g cocktailpølser m/ skind, 2 ds. hakkede tomater, 2 ds. tomatpasta á 140 g, 1/4 l. piskefløde, 1/2 l vand, 1 ½ spsk. Paprika, salt-peber, raps-/ solsikkeolie til stegning, maizena til jævning.

Varm olie op i en gryde. Brun småkødet godt heri, sammen med baconternene. Tilsæt salt-peber, hk. løg, champignon i skiver, peberfrugter i små tern. Lad retten simre ca. 5-10 min. Tilsæt så vand og de hakkede tomater. Nu skal retten simre videre ca. 35 min. Så tilsætter du fløden, cocktailpølserne og tomatpasta. Lad det koge op og jævn evt. med en maizena blanding. Smag om du evt. skal bruge mere salt. Serveres med ris, flutes og grøn salat.

Tilbage til oversigt

 
 
Krydderurter

Her kan du læse alt om friske krydderurter.

Krydderurter
Alt om krydderurter  
Alt om krydderurter

Friske krydderurter er en gave til det Nordiske Køkken. Variationen på smag og duft er utrolig. Det er lidt trist at