Sar
Intro > Sar

Sar


Sar stammer fra de østlige Middelhavslande og områderne omkring Sortehavet, hvor romerne fandt den. I Europa var italienerne de første til at dyrke den, og i 800-tallet kom den til Tyskland og derfra senere til Danmark, hvor den i første omgang blev kendt som en lægeplante.
I dag vokser den vildt i Centralasien og i landene omkring Middelhavet.

Beskrivelse
Sar bliver undertiden kaldt bønneurt, men den har også andre navne, blandt andet fattigmandsurt, peberurt og pølseurt.
Planten har tynde forgrenede stængler, en har små, smalle og mørkegrønne blade og får fine små hvide blomster. Urten indeholder æteriske olier og garvesyre.

Behandling og opbevaring
Ved modtagelse af friske krydderurter i FoodService potter, er det en god idé, at ”rive toppen a af poserne” – det forlænger holdbarheden, dog er det bedst at vente ½ time til planterne har vænnet sig til det nye miljø. Må ikke udtørre. Hvis planten bliver tør, er det muligt at give den lidt vand direkte i posen. Holdbarheden forlænges væsentligt ved den for planten optimale temperatur: Køligt 8 – 14 grader – gerne lyst.

anvendelse
Sar har en skarpere smag end sommersar. Den er især god til fiskeretter og kan bruges i stedet for salt og peber i skånekost. Sar kan indgå i krydderblandingen Bouquet garni til vintersupper og saucer. Den kan også bruges i salatdressinger, i kogevandet til bønner og kål, i syltede produkter og i kryddereddike. Når den bruges i kogevandet, dæmper den lugten af kål og bønner. Vintersar skal bruges med måde, for at smagen ikke skal blive for dominerende. Kan anvendes i stedet for timian, mynte og peber.

Opskrifter

Svampetoast
Ingredienser (8 personer):
8 skiver surdejsbrød, 400 gram svampe, 1 spsk. smør, 2 skalotteløg, 1 fed hvidløg, 2 dl fløde, 2. spsk. mel, 1 spsk. vineddike eller citronsaft. Salt og peber, 4 stilke hakkede vintersar.
Skær svampene ud i mindre stykker og rist dem på en tør pande ved høj varme i et par minutter. Skru ned for varmen og tilsæt smør, finthakkede skalotteløg og revet hvidløg. Lad løgene blive bløde. Drys mel over svampene og hæld fløden på panden lidt ad gangen sammen med vineddike eller citronsaft. Lad saucen koge sammen omkring svampene og bagefter simre til konsistensen er passende. Smag til med salt, peber og citronsaft eller eddike. Vend med hakket sar. Rist brødet og servér svampestuvningen til.

Squash med krydderurter bagt i fad
Ingredienser (8 personer):
4 mellemstore squash i skiver, 4 mellemstore tomater flået i skiver, 4 mellemstore løg i tynde skiver, peber, smør, 4 dl. rasp, 1 tsk. hvidløgssalt, 5 tsk. sar. I et smurt fad lægges skiftevis lag af squash, tomat og løg. På hvert lag kommes der lidt salt, peber, vintersar og nogle klatter smør. Øverste lag drysses med rasp, og retten bages ved 190 g C, til grønsagerne er møre, ca. 30 minutter.

Kalkunbrystruller
Ingredienser (8 personer):
2000 g kalkunbryst, 400 g champignon – helst markchampignon(brune), 3 løg (gerne rødløg), 2 blegselleri, 4 fed hvidløg, 1 potte sar, 1 potte løvstikke, 1 potte sar, olie, salt og peber.
Kalkunbrysterne renses for sener og skæres således det kan flades ud til én skive. Champignon, blegselleri og løg skæres i meget små tern og ristes sammen med de pressede hvidløgsfed på pande i lidt olie, den hakkede sar og løvstikke blandes i fyldet og smages til med salt og peber.

Blandingen lægges på det udskårne kalkunbryst, hvorefter kalkunbrystet rulles sammen og lukkes med kødnåle. Steges ved ca. 160 gr. i ca. 2 timer (skal være gennemstegt) – Når kødet er brunet tildækkes det med folie så det ikke bliver tørt. Sauce: Blegselleri, Løg – Pastinak skæres i små tern og ristes i gryde med lidt god olie. Serveres med små ristede kartofler og grøntsager.
Serveres evt. med ristede appelsinskiver ristet i honning, hakkede hasselnødder og jordskokker i tern.

Lækker marineret lammekølle
Ingredienser (8 personer):
1 stor lammekølle, 2 tsk. salt, 1 tsk. peber, 2 spsk. smør. Marinade: 2 løg, 1 fed hvidløg, 1 laurbærblad, 1 tsk. frisk rosmarin, 2 tsk. frisk løvstikke, 2 tsk. frisk sar, 5 spsk. olie, ¼ liter tør hvidvin.

Puds lammekøllen af og gnid den med salt og peber. Marinade: Bland snittet løg og knust hvidløg med klippet laurbærblad, rosmarin, løvstikkeblade og sar. Krydderurterne skal være friske. Rør olie og hvidvin i. Hæld marinaden over lammekøllen og vend den flere gange i løbet af ½ time (min.). Stryg marinaden af lammekøllen og læg den i en bradepande med tynde smørskiver over. Steg 45 minutter ved 200 g C, vend køllen, hæld marinaden over igen og steg yderligere ca. 45 minutter. Lammekøllen er færdigstegt når stegetermometeret viser 75 g C. Serveres med råstegte kartoffelskiver.

Tilbage til oversigt

 
 
Krydderurter

Her kan du læse alt om friske krydderurter.

Krydderurter
Alt om krydderurter  
Alt om krydderurter

Friske krydderurter er en gave til det Nordiske Køkken. Variationen på smag og duft er utrolig. Det er lidt trist at